© Design: Jessling Original & Layout 2014 | Inga foton får tas från denna sida utan fotografens tillstånd

Om kenneln...

 

Jag som har Zallayas kennel heter Tove Söderblom och bor i ett hus på landet tillsammans med min man Peter, våra tonåringar Josefin och Oskar, katten Missan och såklart vår dansk-svenska gårdshund Zally.

Zally och katten går ut och in i huset som de vill och trivs i varandras sällskap.

 

Intresset för gårdshund kom sommaren 2012 när Zally tassade in i våra liv. Sonen Oskar hade länge tjatat om en hund och då vi hade haft hund tidigare så visste vi att det fanns tid, rum och kärlek att erbjuda.

Vi läste på, kollade på annonser, for på utställningar och besökte olika hundar för att hitta rätt ras. Valet föll till slut på dansk-svensk gårdshund för de passade vår livsstil. Vi hade häst, gillade att vara ute i skog och mark och var sugna på att prova agility, så det kändes som en ras som skulle passa oss. Det har vi aldrig ångrat.

 

Jag provade att ställa ut Zally på inofficiella utställningar som valp och det gick strålande. Hon blev BIS-2 valp och BIS-4 valp på sina två första utställningar. Jag fastnade för utställning och varit på många inofficiella och officiella sedan dess och även ställt andras hundar.

 

Då även Zally visade sig vara en tik med fantastisk mentalitet och hälsostatus så beslutade vi att vi skulle avla på henne.

 

HÄLSA, MENTALITET OCH FUNKTION

Målet med min avel är att föda upp så friska och sunda dansk-svenska gårdshundar det bara går. De ska fungera i det moderna samhället och ha minimal jaktinstinkt, trevligt temperament och vara friska och sunda.

Jag vill avla på linjer som inte är överanvända och därmed även göra något bra för rasen. Jag följer SKKs regler och rasklubbens rekommendationer till fullo.

Innan valpköpet

Att köpa en hund innebär en stor förändring i familjen och kanske en helt ny livsstil. En liten hund som dansk-svensk gårdshund kan leva ganska länge (10år eller längre) så det är viktigt att man har tänkt igenom sitt valpköp noga. Det är många år framåt med promenader, aktivering och ansvar.

 

Gårdshunden tycker inte om att lämnas ensam hemma i längre stunder, därför är det viktigt att man har planerat för vart hunden ska vara på dagarna när familjen är på skola, arbete mm.

Visst kan man lämna sin hund hemma i kortare perioder - max.2-4 timmar - men då gäller det att individen klarar ensamhet på ett bra sätt och att det inte sker flera gånger dagligen. Hunden bör även ha passerat valp/unghundsåldern och att man i god tid ensamhets tränat. Att jobba 8-10 timmar och åka hem på lunchen för att rasta är inget alternativ. Gårdshunden tycker inte om att vara ensam. Faktum är att rasen är

mer beroende av mänskligt sällskap än många andra raser.

 

Det är viktigt att alla i familjen är beredda att dela hundlivet. Då slipper man ständiga diskussioner och konflikter om åtaganden och ansvar.